Krize mění negativní strach v pozitivní


krize a pozitivní strach

krize a pozitivní strach

Položte si otázku, co vlastně firmu přivede do krize? Spousta odpovědí vede k nekvalitní práci od práce se strategií, přes nevhodný management systém až po toleranci neschopnosti a nedodržování pravidel a procesů.

Tolerance neefektivní práce a neschopných pracovníků je hlavní příčina, proč se firma dostane do krize. Na vině dost často bývá negativní strach. Řada majitelů a manažerů si uvědomuje, které procesy nefungují, kteří lidé pracují nekvalitně. Jenže mají strach udělat změnu. Když firma vydělává, proč bychom něco měnili. Kdyby se to povedlo, tak takovou změnu by uvítali. Kdyby se to nepovedlo, tak jim to přidá spoustu práce a navíc jim výsledek nikdo negarantuje. Tady vítězí negativní strach, který má například tuto podobu:

  • když ho vyhodím, nenajdu nového pracovníka
  • nového pracovníka musím zapracovávat a to bude trvat
  • když mu řeknu, že to dělá špatně, bude se více flákat
  • co když mi strhne ostatní členy týmu
  • bude si stěžovat na odborech
  • každá změna bude stát spoustu peněz, proč je vyhazovat
  • ….

Právě tento strach brzdí firmu a její další rozvoj. Navíc chrání neschopné a štve aktivní schopné pracovníky, kteří díky tomu se pak vykašlou na to, být aktivní. Tím firma zarazí další hřebíček do rakve efektivity a rozvoje firmy. A tím, bohužel, přivolává krizi.

V krizi jde o existenci, a tím přichází pozitivní strach

Ano, za mě se jedná o pozitivní strach. Je to strach, který často zatlačí majitele do kouta a nedá jim již jinou volbu, než odstranit škodící prvky ve firmě. Mají na výběr 2 základní možnosti:

1. tolerovat dále neschopnost a přijít o firmu nebo zákazníka nebo …. (podle typu krize)
2. zabojovat o existenci, očistit firmu od neschopných zaměstnanců a nesmyslných nařízení

Nyní jde o boj o existenci. Mohou ztratit vše a někdy jim nezbude nic jiného, než se nechat zaměstnat. Nebo zabojovat, firmu očistit a znovu začít prosperovat. Stav krize dost často dává “morální” ospravedlnění majiteli ukončit pracovní poměr s těmi, kteří firmě nepomáhají. Vztahy a historické události mají důvod jít stranou. Tento strach může pomoci znovu nastartovat firmu k nové a efektivnější firmě.

Další články krizovém managementu.