Je tu krize - jednejte rychle


Krize - jednejte rychle

Krize - jednejte rychle

V krizi se stav zhoršuje někdy i každou minutou natož každým dnem. Nedojde-li rychle k opatření, stav se bude zhoršovat a ztráty narůstat. V krizi se musí ujmout vedení manažeři nebo zaměstnanci, kteří jsou schopni rychle analyzovat stav a navrhnout opatření a bez zbytečného váhání je začít realizovat.

Celý svět zažil pandemii COVID-19. Právě na pandemii si nejlépe uvědomíme, jak vážné následky může mít váhání nebo oddalování rozhodnutí. Čím déle vládní úředníci budou čekat a přemýšlet nad rozhodnutím vyhlásit nouzový stav, zavřít hranice, zakázat vycházení z domovů s ohledem na ekonomické dopady, tím více se virus bude šířit. Viru je prostě jedno, co si myslíte. On je, jaký je, a tak existuje a šíří se. Následně to povede k tomu, že stejně všichni budou nemocní a nebudou moci pracovat a ekonomika se zastaví. Náš moudrý Doc. Vladimír Horáček nás jako studenty častoval zákeřnými dotazy. Jeden z nich byl

Jak rychle a levně zlikvidujete firmu?

Trápili jsme se a odpověď byla jednoduchá:

Stačí nic nedělat!

To platí i v běžné době, natož pak v době krizové. Když nebudete firmu rozvíjet, konkurence, nové technologie a další Vaše místo na trhu obsadí. V krizi je to naprosto rychlý konec! Váhejte, čekejte a za chvíli již nebude co rozhodovat a koho zachraňovat. Uvědomme si, že v krizi se opatření musí dělat rychle, jinak ztráty rostou. Úkolem krizového manažera je najít příčiny krize a opatření, které působení příčiny omezí nebo zcela zastaví.

Chcete-li se dovědět více, čtěte náš článek Krizi musíme řešit hned, jinak budou dopady katastrofálnější.